Nõo vallavanem Rain Sangernebo: „Löö kaasa ja sa ei kahetse!“

Nõo vallavanem Rain Sangernebo: „Löö kaasa ja sa ei kahetse!“

Üha kõrgemalt käiva päikese, kõrva paitava linnulaulu ja lõbusalt vulisevate ojakeste saatel oleme suusad-kelgud- uisud saatnud järgmist talve ootama. Üles oleme aga leidnud käimiskepid, rulluisud, rulad ja rattad,  et suunduda suvistele spordiradadele. Minu suurimaks lemmikuks on läbi aastate olnud jalgratas. Kuulun nende harrastajate hulka, kes ei tihka panna oma võimeid proovile suurtel ja väga pika ajalooga hästikorraldatud erinevatel suurüritustel. Küll aga naudin rattaga kulgemist üksi või siis koos kaaslasega lihtsalt liikumise pärast. Minna kuna tahan, kuhu tahan ja sõita kuis parasjagu jaksan.

Selliseks iseenda rõõmuks kulgemiseks olen leidnud Tartu Rattamatkade sarja. Vahva ettevõtmise, mis motiveerib liikuma, aitab saada tuttavaks uute inimestega, leida seni avastamata paiku ja omandada uusi teadmisi. Pole vaja kedagi iga hinna eest taga ajada ega kellegi eest hambad ristis ära sõita. Tublid korraldajad on teinud ära suure töö, et iga matka etapp oleks mitmekülgne elamus.

Käesoleval kevadel alustab Tartu Rattamatkade sari juba seitsmendat hooaega. Ja teist aastat varasemaga võrreldes veidi teistmoodi. Varem oli üks sihtkoht, üks päev ja etteantud teatud hulk tunde, mille vältel tuli oma osalemine kirja saada. Möödunud aasta kevadel saabunud Covid sundis korraldajaid tegema muudatusi ja nüüd saab oma matka planeerida vabalt valitud päeval nädala jooksul. Lihtne ja mugav. Pane paika sobivaim marsruut oma kodust sihtkohata ja tagasi. Leia hea kaaslane, vaata ilmaprognoosi ning ongi olemas kõik eeldused nauditavaks seikluseks.

Varasemad matkateed on viinud muuhulgas raamatukogudesse, ettevõtetesse, mõisatesse, maapoodidesse. Käesoleval aastal kutsuvad korraldajad kõiki tutvuma ühe osaga Tartumaa paisjärvedest ja vesiehitistest. Oleme oodatud leidma enda jaoks veesilmasid, mis on justkui kogu aeg olemas olnud aga ometi on tegemist inimtekkeliste rajatistega. Ja igal rajatisel on oma lugu, mille teadasaamine ei tee meist koheselt kõige targemaid inimesi aga ükski tarkus pole ka kunagi liiast. Ja ega siis ühegi sihtkoha juurde ei pea minema lühimat teed pidi silmaklapid peas. Plaanides näiteks külastada Mosina vesiveskit tasub kindlasti põigata ka Tõravere mäe otsa ja saada osa Observatooriumi välieksponaatidest, Suure-Kambja paisjärveni kulgedes sattume me nii koolihariduse kui koorilaulu hälli, Lähtel saab vaatetornis lummavat vaadet nautida, Luke mõisa tiigi kallastel asuv park koos kärnerimaja ja käsitöökojaga annavad võimaluse lõõgastavaks puhkuseks enne tagasiteele asumist.

Seega on praegu ülim aeg vaadata, või veelgi kindlam – lasta spetsialistil üle vaadata oma sõiduvahend, mõelda läbi oma garderoobi varud – on seal olemas sobivad riided, et päike ei põletaks, tuul ei takistaks ja ootamatu vihmasagar ei nurjaks head ettevõtmist. Ja muidugi kiiver !!! Ilmselt odavaim ja olulisim tervisekindlustus. Tasuks meenutada ka jalgratturi kohta käivaid Liiklusseaduse sätteid. Ja soovitada kõike seda ka oma kaaslasele/kaaslastele, kellega koos plaanite läbi suve kogeda toredaid hetki.

No ja siis võikski ju hakata pidama plaani, milliseid teid ja radu kasutades Jüripäeva nädalal vaadata üle Külitse ja Haage paisjärved. Ja siis juba kõik ülejäänud 11 matkanädalat rõõmsalt kaasa teha. Iga matka järel loositakse meeneid.  Nende vahel, kes teevad kaasa vähemalt kaheksal matkal, läheb loosi jalgratas.

Meened ja loosivõit on ju küll toredad¬, aga kõige suurem võit on kindlasti see, et sai end tugitoolist üles aetud,  nauditud parimat seltskonda, saadud osa rattasõidu pakutavast vabadusest ning avastatud Tartumaa põnevaid kohti.

Löö kaasa ja sa ei kahetse.

Lisa kommentaar