Kolmas matkapunkt asub Nõos. Matkast osavõtu registreerimine toimub alates 18. maist ja kestab kuni 24. mai hilisõhtuni.

Nõo Vallavalitsuse korraldusega jäävad Nõo valla raamatukogud suletuks 31. maini 2020. See tähendab, et meie matkasari jätkab uuenduste lainel ja registreerimine toimub kodulehe avalehel asuva lingi kaudu:(https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd8ZrXCxEbnv1v3y2kkDGMv8zvf_WxpFRiqqO_B4-oCKlmC4w/viewform) kaudu.

Kontrollküsimus on seekord järgmine: Nõo Raamatukogu asub vallavalitsuse hoones. Peaukse kõrval on kolm metallist tahvlit: “Nõo Vallavalitsus”, “Nõu raamatukogu ja muuseum” ning veel ühe vallaasutuse silt. Millise vallaasutuse silt on kolmas?

Mõned soovitused: Kui valid marsruudiks Elva suuna, siis kasuta kergliiklusteed. Kui oled jõudnud Aiamaa risti, siis kasuta Aiamaa-Nõo teed (Järiste suund), sest seal on liiklussagedus madalam.

Liia Sirel Nõo Vallavalitsusest soovitab külastada järgmiseid kohti:

Nõo kalmistu (Tartu suunast tulijale jääb teele)Asukoht: Aiamaa küla Nõo vald

Nõo kalmistu rajajateks on Löwenwolde suguvõsa. Kalmistu ajalugu küündib 18. sajandisse, mille lõpul maeti kalmistule Luke mõisnik Carl Magnus von Löwenwolde (1728-1799), kelle hauatähis Nõo kalmistul on üks vanimaid. Luke mõisnike Löwenwolde-Knorringu perekonnaliikmete viimne puhkepaik asub kalmistu kaguosas, mis on muust surnuaiast eraldatud kivimüüriga.
Nõo kalmistul puhkab 1884-1923 Nõo kirikus pastoriks olnud tuntud kultuuriloolane ja luuletaja Martin Lipp (1854-1923), kes on laulu „Eesti lipp” sõnade autoriks.

Nõo Spordikool

Asukoht: K. Aigro tn 1  Nõo alevik 
Hoone seintel on Eesti spordi suurkujudega seinamaalingud. Maalingute autoriteks on  Tartu Kõrgema Kunstikooli õpilased.

Kalju Aigro mälestuspink

Asukoht: Nõo alevik K. Aigro tänaval, Nõo kooli hariduspargis lookleva jalgtee ääres. 

Kalju Aigro töötas Nõo koolis 35 aastat, neist 31 aastat direktorina, ning arendas Nõo 7-klassilise kooli keskkooliks, kus aastal 1964 avati matemaatika-füüsika eriklassid ja sai alguse reaalainete süvaõpetamine. 

Nõo Püha Laurentsiuse kirik

Asukoht:  Nõo alevik Tartu tn 2  
Nõo Püha Laurentsiuse kirik on ehitatud 13. saj lõpul kaitseehitusliku  kolmelöövilise kodakirikuna, esimesed kirjalikud teated on aastast 1159. Kirik on sõdades korduvalt kannatada saanud, sellele vaatamata oma esialgne ilme enam-vähem säilinud (on ainuke telliskirik Lõuna-Eestis). Nõo kirik on üks esimesi maakirikuid, kus juba 1781.a. mängis orel. Kõik kiriku tarbeesemed on kunstimälestistena kaitse all.

Nõo Püha Kolmainu kirik

Asukoht: Nõo alevik Vana-Nõo tn 20

Nõo alevikus asub vaatamist vääriva 5 sibulkupliga maakivi- ja tellismüüridega historitsistlik õigeusu kirik. Kirik valmis 1873. aasta.
Nelitise kõrval on ristkülikukujuline apsiid ja nelitise kohal on kaheksatahuline paarisakendega tambuur suure sibulkupli ja nelja sibulpeadega nurgatorniga.

Nõo kiriku sisearhitektuur on lihtne, historitsistlik ikonostaas pärineb 19. sajandi lõpust. 1890. aastal oli koguduses 525 inimest aga 1938. aastal 160.

Nõo Muusikakool

Asukoht: Tartu tn 14 Nõo alevik
2015. aastal valminud hoone on projekteeritud arhitekt Juhan Kutti poolt spetsiaalselt muusikakooliks.

https://nvv.kovtp.ee/aktiivne-puhkus

Premeeri end Nõo poes millegi meeldivaga. Kui sul on joogipudel tühjaks saanud, siis täida see uue veega.

Lisa kommentaar