Algamas on Tartu Rattamatkade kümnes hooaeg

Aprilli teises pooles algab Tartu Rattamatkade kümnes hooaeg ja nagu varasemalt, keskendume ka nüüd liikumisharrastuse propageerimisele ning põnevate seikluste otsimisele.

Eeloleval kevadel-suvel on matkasarja läbivaks teemaks kultuur, sest 2024 on nimetatud kultuurilise mitmekesisuse aastaks, liikumisaasta aga jätkub endiselt. Sihtkohtade nimekirjast leiame muuseume, kultuuriväravaid, kultuurihälle, toidukultuuri ja ehituskultuuri näiteid ning kultuuriloolisi kohti. Ka kehakultuur ja liikluskultuur käivad osalejatega endiselt kaasas.

Infot matkasarja kohta edastatakse sarja kodulehel, Tartu Kultuuriaknas ning Tartu Rattamatkade Facebooki lehel.

Alustame oma matkahooaega Tartu linnas ja hakkame märkama ning koguma kultuuririkkust . Rattaga Raadi avastamine on põnev – kuigi sihtkoht pole kaugel, siis tiirutamist ja vaatlemist jätkub kauaks, sest Raadi park on üks eredamaid pargikujundusi Eesti mõisaparkide ajaloos. Raadi mõisapargis on praegu avatud esinduslik monumentaalskulptuuride näitus, esimene selletaoline Eestis.

Teine matk viib Tõrvani lähedal asuvasse Tartu Lennujaama. Lennujaamad on olnud alatu meie kultuuriaknad ja seega väärib koht külastamist. Olgu mainitud, et alates 31. märtsist käivitub taas Tartu ja Helsingi vaheline lennuliiklus.

Kolmanda matka käigus avastame Vorbuse mõisaparki. Mõned hooned on seal säilinud. Ajalugu on aga põnev. Ilusa pika matkaringi saab, kui sõita tagasi Kardla ja Ilmatsalu kaudu.

Neljanda matka sihtkohaks on Nõo. Tutvume seal kirikute ahitektuuriga. Kas sa teadsid, et Nõos on kaks kirikut? Kontrollküsimusele leiad vastuse Nõo Püha Kolmainu kiriku juurest. Olgu veel mainitud, et 8. juunil on Nõos kodukohvikute päev.

Viies matk langeb kokku Võidupühaga ja seepärast külastame Kambja Vabadussõja mälestussammast. Kambja on Eesti koorilaulu häll ja kultuurilugu jagub veel.

Kuuenda matka kontrollpunkt asub Väägveres. Koht on samuti üks Tartumaa kultuurihällidest. Seal toimetasid kunagi Wirkhausid, kellest kuulsaim on David Otto. Olete kindlasti kuulnud Väägvere Pasunakooristt ja külakapellist. Wäägvere folk peaks toimuma 6. juulil.

Seitsmes sihtkoht on Eesti Lennundusmuuseum. Oleme seal ka varem käinud, kuid põnevust jagub muuseumides alati. 13. juulil toimub seal ka II Haaslava vanatehnikapäev, mis on Tartu2024 programmi osa.

Kaheksas sihtkoht on Luunjas. Imeteda tasub mõisaparki, roosiaeda, mõisaaegseid hooneid, jõesadamat ja väliujulat, kus avatud kohvik. Luunja mõisapäevad toimuvad ajavahemikul 25-28.07.2024.

Üheksanda matka käigus sõidame Tõraveresse, kus saab tutvuda pargi ja väljapanekutega ja ehitistega ning kus on Tartu2024 programmi osana avatud näitus Kuko kuubis.

Kümnes matk on pühendatud toidukultuurile. Burgerid on saanud viimastel aastatel üheks moodsaks toiduartkliks, mida valmistatakse sajal erineval moel. Avastame Kurepalu Wägonis valmistatud toitude maitseid.

Üheteistkümnes sihtkoht on taas muuseum, kuid mitte ainult. Jääaja keskuses on avatud Jääkaru kohvik ja järve ääres Konrad Mägi maalimispaiga stend.

Viimane sihtkoht on Ülenurmes. Põnev näitus on “Kui aeg on kasin, siis leiuta masin”. Vaadata ja uurida on veel muudki.

Lisa kommentaar