Külitse aedlinnas asuv raamatukogu on ühtlasi ka külakeskuseks

Külitse aedlinnas asuv raamatukogu on ühtlasi ka külakeskuseks

Külitse piirkonna rahva jaoks on raamatukogu mõneti ainulaadne nähtus – kui kohalikust koolist, rahvamajast, ühismajandist, sidejaoskonnast, baarist, kauplusest ja mitmest muust asutusest-ettevõttest saab kaasajal rääkida vaid minevikku viitavas nostalgilises kõneviisis, siis raamatukogu, trotsides kõiki takistusi, on suutnud jääda tegutsema väärtusliku vaimutoidu pakkujana.

Tartu külje all Ropka järve lähikonnas elavate inimeste kodukandis loodi avalik raamatukogu võrdlemisi hiljuti – alles pärast seda, kui vaibus Teise maailmasõja lahingukära. Raamatukogu – tarkust toitev vili – sai Külitse rahva jaoks tarvitamisküpseks just tol kurikuulsal ajal, kui eestlaste vaimuelu valitsejana kehtestas end sisult sotsialistlik, vormilt rahvuslik kultuuripoliitika.

Tartu Rattamatkade üheksanda matka sihtkoht ongi Külitse aedlinn. Raamatukogu on matkanädalal avatud laupäeval kell 9.45-16.45 ja pühapäeval kell 10.00-14.00. Kui valid endale mõne muu aja Külitse väisamiseks, siis vastuse kontrollküsimusele leiad trepikojast. Kontrollküsimuseks on: Külitse raamatukogu asub kortermajas. Mis materjalist trepp viib raamatukokku – kas betoonist, metallist, eebenipuust keerdtrepp või puidust trepp?

Oma osalus registreeri Tartu Rattamatkade kodulehel www.tarturattamatkad.ee!

Kui juhtub ilus ilm olema, siis peatu Ropka paisjärve ääres ja naudi aedlinna idülli :-)!

Lisa kommentaar